Project Description

Soorten Dyneema ®

Soorten Dyneema ®

Dyneema ® sterker dan staal

Dyneema® is de merknaam van DSM voor haar UHMWPE (Ultra High Molecular Weight Polyethylene) vezel. Het geheim van dyneema® is dat extreem lange keten van moleculen wordt gerealiseerd in de richting van het vezel, waardoor een extreem dunne, lichte en rekarm garen ontstaat. Er zijn meerdere merken UHMWPE vezels op de markt. Eeen ander bekende UHMWPE vezel is Spectra ®, wat een merknaam van Honeywell is. Dyneema® wordt echter zeker in de watersport gezien als de meest hoogwaardige.

Dyneema ® is een grondstof voor vele toepassingen

Omdat Dyneema® een grondstof is voor vele applicaties mag je Dyneema® eigenlijk nooit als zelfstandig naamwoord gebruiken. Lancelin spreekt dan ook altijd over lijnen met Dyneema®. In de loop der jaren zijn de Dyneema® vezels enorm verbeterd en elke keer dat er een verbeterde versie op de markt komt dan geeft DSM dat aan met een nieuwe code. Voor de watersport zijn de soorten Dyneema ® SK75, SK78, SK90, SK99 en DM20 het meest van belang.

Rek en kruip

In de volksmond wordt altijd beweerd dat Dyneema® helemaal niet rekt, maar dat is maar ten dele correct. Doordat Dyneema® vaak in een gevlochten constructie wordt gebruikt is er altijd sprake van zogenaamde constructieve rek of vlechtrek. Daarnaast heb je het fenomeen kruip. Kruip is de permanente verlenging van een materiaal wanneer je daar langdurig spanning op zet bij een bepaalde temperatuur.  De mate van kruip is onder ander afhankelijk van de kracht en de temperatuur. Hieronder volgt een beschrijving van de meest gebruikte soorten Dyneema ® in de watersport.

Meer info over Dyneema® kunt u vinden op de site van DSM Dyneema®

Tot voor kort was Dyneema ® SK 75 de meest gebruikte soort Dyneema® in de watersport. Na de introductie van SK99 is Lancelin volledig overgestapt naar SK78. Nadeel van SK75 was de relatief lage breeksterkte en hoge kruip.
SK78 is momenteel de meest gebruikte soort Dyneema ® in de watersportmarkt. Voordeel van SK78 is dat ze een goede breeksterkte koppelt aan een relatief lage kruip. Daardoor is SK78 een ideaal materiaal om kernen van vallen mee te maken en dingen als achterstagen en bakstagen. Wordt gewicht een issue, zoals bij superjachten.dan zoek je naar een zo sterk mogelijke vezel en is SK99 de best optie.
SK99 is momenteel de beste soort Dyneema ® op de markt, odat het een zeer hoge breeksterkte koppelt aan een relatief lage kruip. Qua kruip is SK78 nog steeds wel beter, maar voor toepassingen waar je met een dunne, lichte lijn een hele hoge breeksterkte wilt realiseren is SK99 verreweg de beste keuze.
DM20 heeft van alle soorten Dyneema ® de allerlaagste kruip. Slechts 2% in 15 jaar bij 30 graden. Darom is DM20 ook uitermate geschikt voor ankerlijnen van grote off-shore installaties, omdat die vaak wel tot 25 jaar moeten houden. DM20 is ook eigenlijk voor deze industrie ontwikkeld. Aanvankelijk leek DM20 ook een goed product voor de verstaging van jachten. Maar omdat DM20 een relatief lage breeksterkte heeft, vonden de meeste professionele teams DM20 iets te zwaar. DM20 wordt mondjesmaat toegepast als (lineaire) achter stagen en kotterstagen.