Project Description

Pure Dyneema ®

Pure Dyneema®

Dyneema ® is de merknaam van DSM voor haar UHMWPE (Ultra High Molecular Weight Polyethylene) vezel. Het geheim van deze vezel is dat de moleculen enorm in de richting van het garen georiënteerd zijn waardoor een extreem dunne, lichte en rekarm  garen ontstaat. Er zijn meerdere merken UHMWPE vezels op de markt, maar Dyneema ® wordt  in de watersportmarkt gezien als de meest hoogwaardige. Omdat Dyneema® een grondstof is voor vele applicaties mag je het eigenlijk nooit als zelfstandig naamwoord gebruiken. Lancelin spreekt dan ook altijd over lijnen met Dyneema®. Pure Dyneema®  zou eigenlijk de enige uitzondering op deze regel kunnen zijn omdat dat voor 100% uit Dyneema® bestaat.

Tightened of extended
Pure Dyneema® kan tightened of extended braided zijn. Dit slaat op de zogenaamde vlechthoek van de lijn. Tightened braided heeft een kleinere vlechthoek waardoor het iets minder gevoelig is voor haken. Nadeel is iets meer constructrieve rek. Toepassing  bijvoorbeeld, soft shackles, rakbanden, loops, barberhaules etc.

SK 78, SK99 en DM20
Pure Dyneema® is in de gradaties SK78 en SK 99  en DM20 verkrijgbaar. Voordeel van SK78 is de relatief lage kruip (niet omkeerbare rek op langere termijn). SK99 heeft de hoogste breeksterkte, maar iets meer kruip. DM20 heeft de laagste breeksterkte van de drie maar heeft een zeer lage kruip. DM20 wordt niet veel toegepast in de watersport, maar bied in sommige gevallen een oplossing in de industrie.

Gecoat en ongecoat
Tenslotte kan Pure Dyneema® op diverse wijzen gecoat worden. De coating zorgt er voor dat de lijn wat harder en dichter wordt en daardoor minder slijtagegevoelig is.