Project Description

Kleuren

Kleuren van lijnen

De vallen en schoten aan boord hebben vaak de kleur van de lijn die toevallig in de winkel voorradig was en die voorraad beperkt zich meestal tot enkele kleuren en verschillende stijlen.
De voorraad Lancelin lijnen bij Rake Rigging is volledig opgebouwd rond een vaste kleurcodering van alle lijnen aan boord.

Ieder val en schoot zijn eigen kleur

Idee achter de kleurcodering is dat iedere val en schoot zijn eigen kleur heeft, waardoor je heel consequent kunt zijn en je vreemde bemanningsleden heel makkelijk kunt instrueren. Verder worden alle lijnen die met een bepaald zeil te maken hebben voorzien van dezelfde kleur. Vallen en schoten hebben dan meestal een net tegengestelde stijl, waardoor je kunt zien dat ze bij elkaar horen. Dus bijvoorbeeld de grootzeilval grijs met drie zwarte markers en de grootzeilschoot zwart met drie grijze markers.

Eenheid in stijl

Naast eenheid in kleur wordt ook eenheid in stijl gekozen. Dus als een lijn met markers wordt uitgevoerd, dan hebben alle lijnen aan boord evenveel markers. Dat geeft de boot direct een veel rustiger en netter aanzien. Bij al onze lijnen maken we bij voorkeur zo min mogelijk gebruik van wit, omdat lijnen met wit vaak na een keer gebruik vaak alweer vies zijn en er oud uit zien. Door het gebruik van full colour kleuren en grijs blijven de lijnen veel langer netjes.

Diversiteit in kwaliteit

Voor aan de windse vallen wordt vrijwel altijd gekozen voor een lijn met Dyneema®, maar niet iedereen vindt dat nodig voor de andere vallen en voor de schoten. Daarom zijn de meeste lijnen in diverse kwaliteiten beschikbaar, maar om de eenheid te bewaren wel in de zelfde stijl en kleur.

Overzicht kleurcodering

Grootzeil                 – zwart ( met markers of gemixed)
Kraanlijn                 – wit (full colour)
Genua 1                   – blauw  (met markers of gemixed)
Genua 2                  – geel (met markers of gemixed)
Spival 1                   – rood (met markers of gemixed)
Spival 2                   – groen (met markers of gemixed)
Spiboom/tackline – Oranje (met markers of gemixed)
Trimlijnen              – Diverse kleuren
Reef 1                       – Groen (full colour)
Reef 2                      – Blauw (full colour)
Reef 3                      – Rood (full colour)