Project Description

Grootzeilval vervangen door lijn met Polyester of Dyneema® ?

Vallen of Schoten kunnen met Polyester of Dyneema® kern worden geleverd. De keuze is afhankelijk van het type schip, het type zeiler en het vaargebied.

Je kunt kiezen voor vallen en schoten met Polyester of met Dyneema® kern . De keuze is afhankelijk van het type schip, het type zeiler en het vaargebied. Naarmate het schip zwaarder is, de zeiler ervarener en het vaargebied groter is, is rek in vallen minder wenselijk.

Voordat Dyneema® zijn intrede deed in de watersport waren vrijwel alle vallen en schoten van Polyester. Wedstrijdzeilers gebruikten nog wel eens Kevlar® kernen, maar die ware zeer gevoelig voor knopen, UV en knikken. Op toerschepen kom je vaak nog staaldraad voorlopen tegen, die de valschijven enorm beschadigen.
Het nadeel van Polyester is de relatief hoge rek van 8 tot 15%  (bij 75% en 100% belasting). Voordeel is de goed UV bestendigheid en de relatief hoge smeltpunt van 260º. Bij sommige toepassingen is de rek van minder belang, zoals bijvoorbeeld voor de Spinnaker/Gennakerval, de rocon val en de kraanlijn.

Aan de windse vallen met Dyneema® 

Voor de aan de windse vallen, de genua-, kotter en grootzeilval raden wij altijd een val met een kern met Dyneema® aan. Ook toerzeilers hebben namelijk grote nadelen van rekkende vallen. Als de val bij vlagen rekt bollen de zeilen uit, wat alleen maar meer dwarskrachten op het zeil oplevert en dat wil je juist voorkomen.

Kracht op reeflijnen onderschat

En ander vaak onderschatte lijnfunctie zijn de reeflijnen. In gereefde toestand wil je het zeil zo vlak mogelijk houden. Daarom vinden wij Polyester minder geschikt voor de reeflijnen.

Keuze materiaal schoten afhankelijk van functie

Voor schoten kunnen in principe zowel lijnen met een polyester als met een Dyneema® kern gebruikt worden. Voor de schoten waar zeer veel kracht op komt en waar rek vervelend is, zoals de spinnaker loefschoot (guy) en de genuaschoot raden we een kern met Dyneema® aan. De overige schoten zouden ook met polyester kern gebruikt kunnen worden. Wedstrijdzeilers zullen vrijwel altijd voor een kern met Dyneema® kiezen.
Voor toerzeilers raden we voor de spinnaker loefschoot ook altijd een lijn met Dyneema® aan